IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors влага 69 млн. долара в компания за добив на никел и кобалт

Така концернът иска да приведе своите електрически автомобили в съответствие с изискванията по новите стимули

11:19 | 12.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. ще инвестира до 69 млн. долара в покупката на дял в Queensland Pacific Metals, за да си осигури нов източник на никел и кобалт за своите клетки за батерии, съобщава Ройтерс.

Според американския автомобилен концерн инвестицията ще помогне на електромобилите му да отговарят на изискванията за стимулите, осигурени чрез новия Закон за овладяване на инфлацията, подписан от президента на САЩ Джо Байдън. Компанията посочва, че никеловата руда ще бъде преработвана по нов, патентован начин, който ще помогне за намаляване на обема на производствените отпадъци.

Съгласно новия закон, който беше приет през август, автомобилните производители трябва да доставят суровини за батерии от страни, които имат споразумения за свободна търговия със САЩ, за да отговарят на условията за данъчни облекчения при покупката на електромобили от потребителите.

Инвестицията на GM ще подпомогне развитието на предложения от него проект Townsville Energy Chemicals Hub (TECH) в Северна Австралия. Висококачествената латеритна никелова руда ще бъде внасяна през Нова Каледония, посочва концернът.

GM вече разполага с обвързващи споразумения, осигуряващи всички необходими суровини за батерии, подкрепящи целта на компанията за производството на 1 млн. батерии годишно за Северна Америка до края на 2025 г.

„Новото сътрудничество се основава на тези ангажименти, тъй като се стремим да осигурим доставки до края на десетилетието, като същевременно искаме да продължим да разширяваме пазара на електромобили“, изтъква най-големият американски автомобилен концерн по пазарен дял.

Главният изпълнителен директор на Queensland Pacific Metals Стивън Грокот каза, че „инвестицията на GM в нашата компания и свързаното с нея придобиване ни приближава една стъпка по-близо до изграждането на проекта TECH“.

През август GM заяви, че предплаща на Livent Corp. 198 млн. долара, за да си осигури доставките на литий в рамките на шест години - сделка, която отразява нарастващото безпокойство на автомобилната индустрия относно затягащия се пазар на метала.

Предплащането в брой за гарантиране снабдяването с метал е необичайно в миннодобивната индустрия. Livent произвежда литий в Аржентина и разполага с преработвателни съоръжения в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още